'BIJLMER' ALS AANJAGER OM NA TE DENKEN

Of zal het zó worden, een Bijlmermeer in het water?

Het was in principe allemaal goed doordacht door DE achitect van naam Le Corbusier. Bijlmermeer zou een stad in het groen worden. Wordt IJmeer een stad in het water? Zie onderstaande flash animatie.

 
 
Een voorlichtingsfilm van de gemeente Amsterdam die in 1974 liet zien hoe mooi het allemaal leek.
 
© Gemeente Archief Amsterdam.
 
De beelden zijn gefilmd vanuit een rijdende auto, de hoogbouw staat er al. De woningnood en de grote oppervlakken die de nieuwe bewoners werden voorgeschoteld deden velen besluiten om er te gaan wonen.
 
Deze manier van bouwen zou de 19de eeuwse wijken doen verbleken want die waren 'zonder visie gebouwd', was het statement van die tijd.
 
 
Door verschuiving van de bewoners, door verhuizing naar aantrekkelijker locaties (Purmerend en Almere) kwam er leegstand en nog meer verschuiving. In 2003 waren een aantal flats al tegen de vlakte gehaald en 1974 als het glorieuze bouwjaar is historie geworden.
 
 
In 1974 stond de woningbouw in retrospect op een omslagpunt. De hoogbouw was indrukwekkend en de appartementen waren groot in vergelijking met de bestaande woningmarkt en betaalbaar. Het was er schoon en ruim met veel groen, met ruime open parkeerplaatsen bij de hand voor de auto. Goede en verhoogde aanvoerwegen etc. Maar de laagbouw met groen en ruimte lonkte al, het wachten was alleen op de geschikte locaties.
 
En "The residential environment of tomorrow" stond voor de deur. Het CIAM (Congres Internationaux d'Architecture Moderne) werd niet alleen door de Zwitserse Architect Le Corbusier aangevoerd, ook in Nederland kenden we voorstanders van de nieuwe kijk op wonen: de hoogte in. De Europese plannenmakers zagen hoogbouw als de ideale methode om de grote woningnood snel te lenigen.
 
 
Tekening is van N. de Boer & D. Lambert 1987
 
 
Locatie Kasteel bij Almere Stad. Tot op heden nooit afgebouwd. Er wordt aan gedacht om tijdens de Floriade het terrein te benutten.
 
 
Bijlmer, een doordachte opzet met veel vernuft. Maar aan alle voorwaarden moet (kunnen) worden voldaan. Aan de architect heeft het zeker niet gelegen.

 
Het bekende plan Voisin van Le Corbusier, hoogbouw als modern statusbeeld. Een unieke maquette.
 
 
 
Overige afbeeldingen uit het boek Bijlmermeer ( sept 2002) over Amsterdam-Zuidoost. Centrum gebied Zuidoost en stedelijke vernieuwing Bijlmermeer. Uitgeverij Thoth.
 
De problemen kwamen echter al snel aangezien de overheid de plannen van de architect gedeeltelijk naast zich neer legde vanwege bezuinigingen. De geplande winkels en voorzieningen in en rondom de gebouwen werd van tafel geveegd. Op dat moment had het project stop gezet moeten worden, maar dat kon kennelijk niet meer.
 
 
Wat gebeurt er anno 2007 nog met het half afgebouwde fantastische kasteel in de buurt van de A6 en Almere Stad midden in het groen gesitueerd? Zo snel mogelijk een bouwer en een projectontwikkelaar zoeken die de durf heeft om het af te maken! En voor de gemeente Almere: probeer snel een goede modus te vinden betreffende het bestemmingsplan.
 

Natuur en recreatie

 
Pampus haven, westpunt van Flevoland.
 
Natuur blijft een belangrijk punt in het hele bouwtraject. Er dient al in de ontwerpfase met kennis van zaken te worden omgegaan met het behoud en doormiddel van nieuwe eilanden het uitbreiden van de natuurlijke omgeving. Dat zo'n oppervlakte beslag ten koste gaat van de wateroppervlakte is niet te vermijden, echter de recreatie krijgt er vele nieuwe gezichtspunten en routes extra aan toegevoegd. Daarmee wordt de water recreatie ook voor grotere groepen mensen (financieel) mogelijk, zonder de aanschaf van zeewaardige / IJsselmeer-waardige schepen. In de tussenwateren wordt de bescherming gevoeld van de omliggende eilanden en zijn er veel uitwijkmogelijkheden en jachthavens.
 
 
terug 

 

 

 

terug 


hoofdmenu


 

 

 

 

 

 


Het kasteel was ook een uitdaging. De aanjager een directeur van een kleine bank in Eemnes had het allemaal voor elkaar gekregen. Er kwam echter een behoorlijke kink in de kabel en het kasteel staat te verloederen (2007 - 2013) op een prachtige locatie en klaar om te worden afgebouwd.

Het dakhout is al aan vervanging toe en het terrein eromheen moet elk jaar van onkruid en opslag worden ontdaan.

De overgebleven rest van de daartoe speciaal gebakken bouwstenen liggen er verlaten bij aan de noordkant van het kasteel.

De overige stenen zijn vlak na het faillissement verkast naar Eemnes waar een langerekt bedrijfsgebouw met uitzicht op de A1 gemaakt werd. Dat later geen toestemming van de locale bevolking en de gemeente kreeg om er naar toe te rijden.

Wie neemt het initiatief daartoe?


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


De uitdaging is net groot als bij de Bijlmermeer

 

De druk om aantrekkelijke hoogwaardige woningbouw in en rondom het water te maken ook.

 

En de roep om bijpassen infrastructuur richting Amsterdam wordt steeds luider.

  

Er komen echter verzwarende omstandigheden bij kijken:

a) het aspect van de veiligheid en de verhoging van de zeespiegel

b) het aspect van de natuur en de scheepvaart plus watersport

c) het aspect van vochtproblemen, problemen met insecten die enkele weken per jaar roet in het woonplezier kunnen gooien. En de steeds warmer wordende water temperatuur en klimaat.

d) het aspect van de ontsluiting met het vaste land, goede busbanen, trambanen?, fietspaden, autowegen en het spoor zijn de eerste ingrediënten bij een dergelijk project

e) het aspect van de grotere afstand tot het centrum, een eigen centrum met eigen voorzieningen maken? De middenstand in Almere Haven bijvoorbeeld doet er alles aan om de kopers naar zich toe te halen. Een aantal winkeliers zijn verhuisd naar Almere Stad.

f) het aspect van waterhuishouding, waterbeheer en ijsstuwings baricaden.

 


 

 

Uitbreiding van Almere in het IJmeer / Markermeer, maak er geen tweede Bijlmer van (2007).