Garden City

vervolg

Huizenmarkt uit het slop met Howard z'n gedachtengoed uit 1898?

 

In 1898 kwam zijn beroemde "To-Morrow: A Peaceful Path to Real Reform" uit dat enkele jaren werd herdrukt met titel: "Garden Cities of To-Morrow".

De ideeën zijn nog steeds bijzonder actueel. En met de nodige aanpassingen aan de stand van de tijd nog steeds toepasbaar en actueel.

Howard schetst een harmonieus verbond tussen de alsmaar groter worden steden en het platteland. Waarbij de steden synoniem zijn voor hoge huren en koopprijzen van woningen, armoede en soms zelfs sloppenwijken, maar ook amusement, kansen en hogere lonen.

Het platteland biedt meer ruimte en natuur, schone lucht en veelal lagere lonen en lagere huur- en koopprijzen van woningen.

Howard was de grondlegger van het begrip "Tuinsteden" of te wel een minder beladen en betere term "Garden Cities". Zijn ideeën vonden zoveel navolging dat er meer dan honderd met een deel van zijn 'recepten' tot stand is gekomen. Waaronder de bekende Letchworth Garden City en Welwyn Garden City.

Ebenezer Howard z'n diagram met rechtsboven de centrale stad.

 

Het anker

Als anker gebruikte hij de Garden City Association later Garden Cities and Town Planning Association genoemd. Bekend nu onder TCPA (Town and Country Planning Association). En nog weer later de International Federation for Housing and Planning (IFHP). Deze organisatie vormde de spil in het aanschafproces en de controle op de uitvoering van de plannen.

Almere Stad niet zo maar ontworpen

Wist u dat de ontwerpers van Almere van te voren op werkbezoek zijn geweest in Engeland om te bestuderen hoe een 'Garden City' nu eigenlijk in elkaar steekt? Daar danken de Almeerders nog aan dat het openbaar vervoer (met vrije busbanen) binnen 5 minuten loopafstand is te bereiken. Maar de ideeën van Howard rijken veel verder.

Een groot aantal ontwerp gegevens voor Almere komen uit Howard z'n gedachtengoed.

In het boek Teun Koolhaas, Polderperspectieven en Waterfronten door Remco van Diepen.

Daarin legt hij uit dat de verschillen tussen Van Eesteren en Koolhaas aanzienlijk waren. Koolhaas haalde Ebenezer Howard (1850-1928) aan om de 'gewone man' op een goede manier te huisvesten.

 


Omhoog - - - - - vervolg