ALMERE PAMPUS
Hoe gaat de nieuwe satelietstad van Almere er uitzien? Welke voowaarden dienen er aan de gebouwen te worden gesteld?
Zon/schaduw studieBij het ontwikkelen van een goede strategie is het nodig om te kunnen beoordelen a) wat zijn de te stellen kwaliteitseisen b) wat is gemiddelde hoogte (laag- of hoogbouw of een combinatie) c) met een stedelijk inslag of juist landelijk d) wel of niet dicht in de buurt van het water. A In A zien we de ontwikkeling van het open bouwblok, op vele plaatsen in Nederland te herkennen. Waarbij de richting vaak N-Z wordt gekozen zodat 's morgens en 's avonds er zon in het huis kan komen aan de voor- en achterzijde. De afstand tussen de bouwblokken is een kwestie van optimalisatie. Dat de N-Z niet altijd een wet is bewijst ondermeer de opstelling van de blokken in de buurt van het station Weesp, Noord Holland. Klik hier voor een tekening van de opstelling en een animatie voor de zon/schaduw gedurende 365 dagen van het jaar, met SketchUp Pro gemaakt.
Praktijk voorbeeld met SketchUp Pro Stel een bouwblok op 46 meter x 11 meter. Wat zou de meest optimale afstand zijn tussen de bouwblokken? We kozen als hoogte 12 meter. © tekeningen Studio Alfazet Het weg werd op 100 meter x 6 meter gekozen. De minimale afstand is daarmee op ongeveer 7 meter gekomen. Op 11 augustus om half twee (locatie Amsterdam) ziet het bouwblok er dan zo uit. Er is zowel op de straat als stoep als de zijkanten overal schaduw.
Bij het veranderen van de hoek kan een optimale stand worden verkregen, mits er gelegenheid is om dit uit te voeren. (Draaiing uitgevoerd let op de pijl met het Noorden) De echte oplossing is gelegen in een grotere bouwafstand, waardoor naast de licht voordeel ook voordelen in luchtstromen zijn waar te nemen. (Tocht gaten zoals bij sommige moderne winkelcentra zijn waar te nemen). 6 meter extra tussenruimte levert al een aanzienelijk winst op, zoals in onderstaande afbeelding is te zien. Nog steeds kijken we tegen de schaduwkant van het blok aan. Mede gezien de volumes en de hoogte kan gesteld worden dat een tussenafstand van 3 (x de breedte bij deze hoogte) en meer aan te bevelen is. Bij N-Z opstelling zijn de kopse kanten op het Noorden resp. op het Zuiden ongunstig en zullen een andere indeling dienen te krijgen, of een andere functie. In de laatste afbeelding is de afstand op 33 meter gekozen. Een waterpartij of groen behoort nu tot de aanvullende mogelijkheden.
B In B zien we een variant op het open bouwblok met een haaks geplaatst blok, de stand ten opzichte van de zon dient nu aangepast te worden om beide blokken van voldoende zon te kunnen voorzien. De afstand tussen de repeterende blokken dient geoptimaliseerd te worden met of zonder water er tussendoor. D Hier zien we de bouwblokken met verschoven opstelling. Trekken we dit patroon door (cirkel) dan worden sommige bouwblokken ongunstig(er) .wat ligging betreft.
In J wordt de hoogte en de breedte van de bouwblokken nogmaals in beeld gebracht. M N en O Bij het half open of met bouwblok met verschoven kopbebouwing scheppen elk hun eigen wetmatigheden die prima met behulp van het 3D teken- en ontwerpprogramma SketchUp Pro in beeld kunnen worden gebracht. |
hoofdmenu
INFO
Wilt u weten hoe deze afbeeldingen tot stand zijn gekomen? Klik dan op deze link voor een uitvoerige uitleg.
|
met extra ontsluiting |
|