Mega project DUIN in Almere Poort van start

25 april 2013

vervolg

Plan voor extra verbinding via IJburg. 2007.

Klik in bovenstaande afbeelding voor een vergroting.

Kustzone met DUIN project in Almere Poort, Flevoland.

Almere Poort is wonen aan de oever van het water met aantrekkelijke fietspaden, busbanen voor snelle openbaar vervoer verbindingen en wonen in de buurt van water, strand, bos of park. Het aantal voorzieningen groeit nog steeds en bij het NS station Almere Poort stoppen elk uur zes treinen voor vlotte verbinding naar het noorden of naar de Randstad.

Aan de voet van het duin -3 meter onder NAP. Bovenop het DUIN + 10 meter.

U waant zich nu al aan de kust . . .

NEDERLAND zit dringend verlegen om grote projecten aan te pakken, vooral in de bouw, maar ook in de grootschalige water- en wegenbouw. Met opzet zijn deze twee omgedraaid. Het Deltaplan 2 ligt nu al weer vanaf 2008 in een kast in Den Haag. De Delta commissie had op 3 september 2008 haar nieuwe adviezen kenbaar gemaakt voor een veilige toekomst aan de Nederlanse delta. Nu het met de economie niet lekker is gegaan ziet iedereen uit naar een interessant en vooral veelomvattend nieuw project om meer elan te verkrijgen en het optimisme te vergroten. Een waterbouw project zou daarin een enorme stimulans kunnen vormen, maar ook de woningbouw is toe aan een opkikker.

ALMERE was altijd al een voorbeeld van groei en bloei, alhoewel daarbij wel forse deuken zijn opgelopen.


DUIN komt op gang . . .

Het eerste portie zand eind 2012. Het geluid wordt opgepikt door Omroep Flevoland.

 

2.100.000 m3 zand nodig voor de DUINEN

 

ALMERE

Met het storten van de eerste lading zand in het eerste deelgebied Duin Zuid (2012) legden wethouder Adri Duivesteijn, Wienke Bodewes (Amvest) en Nanke den Daas (jachthaven) de basis voor de realisatie van het project DUIN, het nieuwe woon, -werk- en recreatiegebied aan het IJmeer. Aan de westkant van Almere Poort.

De eerste vrachtauto met zand op 22 december 2012 was slechts een bescheiden begin, want in totaal zullen 240.000 vrachtwagens met zand nodig zijn om het kustgebied van 118 hectare van Almere Poort te transformeren tot een aantrekkelijk gebied met 10 meter hoge duinen die worden doorkruist door een vallei.

Met een haven aan de kop, woningbouw aan de randen en 31 hectare bos in de nabije omgeving moet de kustzone van Poort een aantrekkelijk woon- en recreatiegebied worden.

Op 7 maart 2013 werden de raadsleden uitgenodigd voor een presentatie op de locatie door wethouder Adri Duivesteijn.

Raadsleden op bezoek bij DUIN 2013 (foto Gemeente Almere, poort.almere.nl)

 

'Zandzakkenbrug' over de Marinaweg naar Duin Zuid. Per dag 6.000 m3 zand uit de vrachtauto's op gepaste snelheid over de brug. De jachthaven ondervindt op deze manier geen enkele hinder, ook niet op het water bij de overslag.

 

FEEST

Op 20 april 2013 werd het hoogste punt van het Duin (10 meter) bereikt en dat werd feestelijk gevierd. Ondanks de felle wind werd er de sfeer van strand opgeroepen met kastelen maken (treffende vergelijking voor Almere), vliegeren, volleybal en ravotten etc. De meetstokken geven aan dat er nog een behoorlijke hoeveelheid zand bij moet komen. En ook het gebied dichter bij de jachthaven wordt al langzaam meter voor meter gevuld. In de uiteindelijke staat gaat het om drie hoge duinen van ca. 10 meter hoog, waarbij veel woningen een fantastisch uitzicht zullen krijgen. Er is een behoorlijk hoogteverschil met daartussen ruimte voor zoetwater beken en meertjes.

Adri Duivesteijn, wethouder Almere.

Amvest Kustzone plan voor Almere Poort. Links de jachthaven.

Klik in bovenstaande afbeelding voor een vergroting.

Klik in bovenstaande afbeelding voor een vergroting.

 

Van Klei naar Duinzand --->

vervolg

 

omhoog