Een stadstuin ligt niet altijd voor de hand bij een braakliggend terrein midden in een grote stad.

Weet u ook een braakliggend terrein waar al vele jaren niets aan wordt gedaan? Informeer bij de gemeente of eigenaren van de grond naar de mogelijkheden.

In Californië Orlando moest een inwoner tot zijn grote verdriet ontdekken dat een voortuin met groente planten niet alleen niet op prijs werd gesteld door de authoriteiten maar als crimineel werd bestempeld. Met boetes en gevangenisstraf aan toe.

Een groentetuin kan ook een tijdelijk karakter krijgen zoals in Amsterdam het geval was. Op een braakliggend stuk grond zou een aantal jaren later een school moeten worden gebouwd, in die tussentijd kon er nuttig gebruik worden gemaakt van de grond.

 

 

 

 

 

 

 

 

naar eerste hoofdpagina terug

 

 

Stadstuinen

Van leeg stuk terrein naar groententuin

Heeft de populariteit van stadstuinen te maken met de Garden City gedachte?

In principe zijn het twee verschillende stromingen. Het Garden City idee van Howard gaat er van uit dat de voedsel en product voorziening in de buurt (bv. rondom de centrale stad) moeten plaats vinden om de aanvoer zo kort mogelijk te houden. Maar niet alleen de aanvoer is belangrijk, ook de werkverschaffing (de inwoners van de stad) en de betrokkenheid en verantwoordelijk spelen daarbij een belangrijke rol. Ebenezer Howard had in wezen nog meer pijlen op zijn boog toen hij zijn eerste verschenen boek (1898) herschreef voor z'n nieuwe uitgave drie jaar later. Het leven, werken en recreëren had hij goed doordacht. Mede dankzij de slechte voorbeelden om hem heen van de steeds meer uitdijende grote stad Londen. Wellicht dat zijn korte emigratietijd naar het platteland van Amerika om zelf te gaan boeren hem heeft gevormd.

Komen deze groenten van de groentenboer of zijn ze van een stadstuin?

Stadstuinen alleen in de stad?

In wezen komen de meest frappante voorbeelden in steden voor, waar het contrast tussen stad en platteland voor een cultuurschok kunnen zorgen. Indien mensen gezamenlijk of individueel een groente tuin op het platteland runnen dan valt dat veel minder op. En dat is dan in grotere harmonie met de omgeving. Ruim 215 vererenigingen en -bonden zijn aangesloten. De Pieperstek is de internetsite voor kinderen met of zonder tuin.

Volkstuinen een reactie op Garden City?

In Nederland is er de AVVN (organisatie voor hobbytuinders) die de belangen behartigd van hobbytuiners in het algemeen en de aangesloten verenigingen en bonden in het bijzonder. Er is landelijk, zowel op als naast het platteland en de grote steden een groeiende belangstelling voor het 'hebben' van een volkstuin. Een aantal decenia geleden meer of minder uit noodzaak geboren, nu met twee redenenen: zien en voelen waar het eten vandaan komt, niet alleen voor ouderen, maar vooral voor de jeugd. Weten dat het goed is. En de andere reden kan in een crisistijd zijn om 'voordelig' aan groenten en fruit te komen. Daar staan dan wel evt. beginnersproblemen tegenover. Het is belangrijk om goed beslagen ten ijs te komen anders kost het meer geld dan er van het land kan worden gehaald. Supermarkten pakken de trend soms op om duidelijk te vermelden dat hun producten in een straal van een tiental kilometers zijn geproduceerd. Een volkstuin is geen reactie op Garden City gedachte. Garden City gaat er van uit dat producten (gereedschappen, gebruiksproducten, grondstoffen en voedsel) in de buurt zoveel mogelijk moeten worden geproduceerd. En dat behoeft niet noodzakelijkerwijs door de inwoners te zijn. Maar wel door mensen die 'in de buurt wonen' en dus ook in 'de buurt' wonen en werken.

Een houten bak van 120 cm in het vierkant verdeeld met strippen.

 

https://www.goedboerenindestad.nl/groenten/

Goed boeren in de stad

 

http://www.plantaardig.com/groenteninfo/
berichten/een-eigen-moestuin-lekker-gezond-en-goedkoop/

Crisis dwingt Fransen volkstuintjes in

http://www.vngmagazine.nl/archief/2576/
stadslandbouw-nieuwe-rage-waait-over-uit-verenigde-staten

Stadslandbouw: rage waait over vanuit de VS

 

http://www.urbaniahoeve.nl/

Urbania Hoeve op een aantal locaties in Nederland

http://www.eetbaarrotterdam.nl/

Eetbaar Rotterdam Stadslandbouwblog 2.0

http://www.buurtmoestuin.nl/

Buurtmoestuinen in Nederland op de landkaart

http://www.bietenboon.nl/

Biet & Boon

 

Van Ostadestraat 55 hs in Amsterdam

Na 3 1/2 jaar is het nu dan echt zover: het swomp is verlaten, de bouw van de school gaat beginnen. Hoogste tijd voor een terugblik dus. Met fotos' en filmpjes kijken we terug op een mooie en succesvole 3 1/2 jaar. Met bijvoorbeeld de vroege vogels aflevering uit 2008 en de nieuwsitems na de kraak.

 

http://www.uitjeeigenstad.nl/

Uit je eigen stad Rotterdam

 

http://www.gezondheidenvoeding.nl/voeding-gezondheid/
moestuin/mijn-eigen-stads-moestuin-opzetten-stap-2-de-bodem/

Mijn eigen stads moestuin opzetten.

 

http://gebioblogeerd.wordpress.com/
2010/10/27/groente-tuinen-in-de-stad/

Ge bio BLOG eerd

Groene tuinen in de stad

 

http://www.stadsboeren.org/we-gaan-
snel-van-start-wil-je-een-bak/

We gaan snel van start, wil je zelf ook een moestuin?

 

http://eetbaarnijmegen.nl/voorbeelden/
gezamenlijke-moestuin/

Eetbaar Nijmegen

 


Omhoog - - - - - vervolg