Illustraties

Onderstaande afbeelding werd in stappen opgebouwd. In eerste instantie diende een sateliet foto (Google Earth) als maatvast schaalmodel.

Aan de hand van deze afbeelding werden in Photoshop de buitenste lijnen en de belangrijkste water- en autowegen overgetekend.

Onderstaand de schermafdruk van Earth samen met een aantal contourlijnen, ingetekend met een Wacom tablet. Deze worden in een extra laag getekend.

De laag in Photoshop wordt afzonderlijk bewaard, zie onderstaande lijnenvorm.

Dit bitmap (foto) bestand dient, om er gemakkelijk mee te kunnen werken, te worden gevectoriseerd. Bij vectoren wordt de beginstand, de dikte, de kleur en de richting opgeslagen. De uiteindelijke lijnen worden dus als het ware gesimuleerd en vertaald in een soort tekstbestand (PostScript).

De vertaalslag van deze tekening gebeurde in het programma Streamline, daarna werd het ingelezen in het tekenprogramma Illustrator. Daar werden e.v.t. losse delen van lijnstukken aanelkaar gesmeed. Om een vector bestand over te houden in de taal PostScript.

Dit is het ingekleurde vectorbestand in Illustrator. De hoofdwegen zijn rood gekleurd, het water blauw. De huidige spoorverbinding groen.

Het Illustrator bestand werd in Photoshop verder ingekleurd en met behulp van twee filters verder opgewerkt. Waardoor het plastic-achtige uiterlijk van de eerste afbeelding is ontstaan.


Met behulp van het Illustrator vector bestand kunnen allerlei bewerkingen worden uitgevoerd (Illustrator cs1, cs2 en cs3) met behulp van filters. Onderstaand een toegevoegde schaduw en het actief maken van de vectoren.

Onderstaand een van de vele mogelijkheden van de Illustrator filters op de landkaart uitgevoerd. Symbool voor verkeerstromen en verbindingen tussen land en water.

aanleg dijk

vorige pagina

 

 


 

aanleg dijk

 

vorige pagina

 

  hoofdmenu


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

aanleg dijk

 

vorige pagina

 

  hoofdmenu


   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Uitbreiding van Almere richting het IJmeer.

  hoofdmenu